Trenutno pregledavate Kako stvoriti BOHO ugođaj u domu?

Kako stvoriti BOHO ugođaj u domu?

Zadnjih par godina na našim prostorima su nadolazili stilovi koji ranije nisu bili toliko zastupljeni i koji su bili prava rijetkost kada je uređenje doma u pitanju. Međutim, sada su rustikalni, minimalistički i Boho stilovi najpopularniji i natraženiji su detalji upravo vezani za njih.

Pisali smo o minimanlističkom i rustikalnom uređenju doma. A znamo li šta je tačno Boho stil?

Ovaj izuzetno moderan stil odiše udobnošću a prostorijama širi osjećaj bezbrižnosti i smirenosti. Također, ovim stilom prevladavaju prirodni materijali, zemljani tonovi kao i mnoštvo zelenih biljaka koje služe za dekoraciju i živost unutar prostorija.

Sam ovaj sil je spoj različitih kultura, umijeća i uređenja u kojem većina uživa provoditi vrijeme i odmarati se.

U narednim redovima navodimo vam nekoliko savjeta kada je uređenje doma na ovaj način u pitanju.

boho

Niski namještaj je obavezan dio

Ovaj opuštajući stil u sebi sadrži elemente orijentalnog uređenja kao i uređenja starijih drevnih naroda. Pa ćete, kada budete tražili inspiraciju na Pinterestu i drugim stranicama, moći primjetiti niske namještaje kao što su niske ugaone ili taburei. Također ćete primjetiti veoma niske stoliće za kafu, niske krevete koji čak ne sadrže konstrukciju nego dušek ukrašen raznim materijalima i sl.

Dakle, kod uređenja doma ovim stilom, niski namještaj se podrazumjeva iako ne mora biti nužan. Možete kombinirati i modernije varijante.

Razne teksture u prostorijama

Za razliku od minimalističkog uređenja doma koji ne trpi kič i prenatrpanost prostora i kod kojeg je minimalno zapravo cilj, Boho je zapravo sušta suprotnost. Kada poželite svoj dom urediti ovakvim načinom, budite spremni dodati mnoštvo zanimljivih detalja kao što su tepisi, pletenine, ukrasni jastuci u raznim bojama, razne košare za ostavu kao i razne detalje na zidovima itd.

Biljke su sastavni dio BOHO stila

Biljke su nezaobilazan dio kod uređenja prostora na Boho način. Zapravo se radi o zelenim biljkama koje imaju veće ili manje listova ili koje rastu u formi loze pa ih možete okačiti i na zid. Biljke će unijeti život u prostor svojim zelenilom a u slučaju ovog načina uređenja – što ih je više, prostor će ljepše izgledati.

Svijetli tonovi su ključ

Boho stilom ne smije odisati monotonija, tama i tamni detalji. Prije preuređenja doma trebali biste ozbiljno razmisliti o tome da sve što je tamno izbacite iz svog životnog prostora i zamjenite svijetlijim tonovima. Kada kažemo svjetliji tonovi, mislimo na sve bež nijanse kao i na bijelu, nježno zemljane boje i poneki sivi ton.

Tepih morate imati!

Kod modernijih uređenja možete često pronaći dom bez tepiha, ali kod Boho uređenja tepih je dio koji jednostavno morate imati. Perzijski ili marokanski stil je definitivno stil koji se idealno uklapa, međutim, za alternativu svakako može poslužiti bijeli ili bež čupavi tepih koji će se moći utopiti u svijetle tonove prostorija i donijeti dodatnu svježinu ali i poseban ugođaj porodičnog doma.

boho

Interijer ne može izgledati monotono

Kao što smo već naglasili, kada uređujete dom u ovom smijeru, vaš životni prostor nikako ne bi trebao izgledati tamno i monotono. Smisao ovakve vrste uređenja su zapravo svijetle i nježne boje koje će stvoriti osjećaj topline, sigurnosti i bezbrižnosti.

Ukoliko želite dodati efektnije boje koje nisu nježnije i zemljane, to možete uraditi putem kačanja slika na zid. Dakle, odaberite veću sliku sa žutim, narandžastim ili jarko crvenim tonovima. To će donijeti nevjerovatnu promjenu u vaš dom a pri tome ćete zadržato Boho stil. Možete eksperimentisati i sa vazama u boji kao i sa jastučnicama. Pripazite da ne pretjerate.

Neka vaš dom miriše

Bezbrižnost, toplina doma i osjećaj mira i sigurnosti moraju uvijek imati i neki miris, zar ne? Popularni načini da prostorije u Boho stilu mirišu jesu svijeće ili esencijalna ulja. Također, ovaj stil odiše mirisima vanilije, pamuka i drugih umilnih mirisa koji će smiriti vaša čula.

Zavjese iz naše ponude koje odgovaraju BOHO stilu

Obzirom da je Boho stil zapravo stil s kojim možete mnogo eksperimentisati a koji teži nježnijim i svjetlijim tonovima, te zahtijeva mnoštvo prirodne svjetlosti, naše zavjese su idealno rješenje i za ovaj način uređenja. Posjetite asortiman naših proizvoda i odaberite zavjese za vaš životni prostor OVDJE.