Trenutno pregledavate Praktične ideje za preuređenje doma

Praktične ideje za preuređenje doma

Kada je u pitanju preuređenje doma, savjeta i ideja nam nikada nije dovoljno, zar ne? Ponekad je i najodlučnijima najteže napraviti korak ka preuređenju jer na tržištu sada imamo mnoštvo raznolikog sadržaja. Bez obzira da li želite dom preurediti velikim stvarima kao što su ugaone, i drugi veći komadi, ili nekim sitnicama, promjena je uvijek dobro došla.

OsVježiti svoj dom sa nekoliko praktičnih trikova je uvijek dobra ideja. Ono što je jako bitno prije kupovine jeste da razmislite o tome da li su stvari koje ste odlučili kupiti funkcionalne za vaš dom. Da li odgovaraju veličini vaših prostorija, i da li su u skladu s vašim stilom uređenja i s bojama vašeg doma?

Donosimo vam par bitnih savjeta i ideja za preuređenje životnog prostora.

preuređenje doma

Višak namještaja

Kada promjenite raspored namještaja i dodate par sitnica, možete dobiti veliku promjenu u prostoriji. Dodatni efekat postići ćete ukoliko izbacite namještaj koji je višak i koji ste jedva uklopili. Jer upravo taj višak guši vaš životni prostor, i zbog toga se prostorije čine manjim nego što zaista jesu.

Da li i vas muči mali prostor koji ne uspijevate funkcionalno urediti? Potrebno vam je par ideja za uređenje skučenog prostora koji će vam olakšati kretanje u vašem domu? Nudimo vam par jednostavnih savjeta koje možete pogledati klikom OVDJE.

preuređenje doma

Koliko je važna boja zidova?

Kada se radi o preuređenju doma, obično je jedan od koraka i mjenjanje boje zidova. Naravno, razlog tome jeste što takva odluka donosi najveću promjenu i najveće osvježenje. Prelazak iz toplijih boja kao što su crvena i žuta, u bijelu boju može biti ogromna promjena, i obrnuto. Ukoliko želite isprobati nešto novo, crna, tamno plava i siva boja idealna su ideja. Uvijek je odlična stvar isprobati nove boje zidova koje se slažu uz vaš stil i uz boje vašeg doma.

Rasvjeta

Instaliranjem rasvjete u domu utičete na cjelokupan izgled životnog prostora, i taj izgled možete promjeniti na bolje ili na gore. Stoga, morate biti pažljivi pri odabiru. Morate razmisliti o veličini vaše prostorije, te o jačini rasvjetnih tijela. Dobra ideja je slojevita rasvjeta koju možete prilagođavati atmosferi.

Ukoliko je prostorija koju želite preurediti premala, nemojte kupovati lustere i viseće svjetiljke. Takvu rasvjetu birajte za veće prostorije kao što su dnevni boravak i slično.

Kada je u pitanju boja, birajte toplije nijanse kako biste napravili opušteniju atmosferu i kako biste izbjegli dojam kancelarijske rasvjete.

Tkanine i prozračnost

Tamnim i gustim tkaninama nikako nije mjesto u manjem domu i u manjim prostorijama. Bijele tkanine, bijele, bež i nježnije nijanse idealne su da učine prostor vizuelno većim i prostranijim.

Namještaj s više funkcija

Kada birate namještaj, dobra ideja je da birate komade koji mogu biti s višestrukim funkcijama. Ukoliko želite šank, idealno bi bilo da on posjeduje i police i dodatnu radnu površinu. Tako ćete mnogo stvari moći da smjestite unutar njega, a i dalje ćete imati svoj prostor za obroke s porodicom.

Ukoliko je prostor koji preuređujete manji, šank možete napraviti tako da ide uz zid. Kada ga želite koristiti dovoljno je da ga spustite, i kada vam više ne treba ponovo ga možete vratiti.

Samostalno uređenje doma bez pomoći stručnjaka može biti pravi izazov. OVDJE možete pronaći par dodatnih savjeta.

preuređenje doma

Stilovi

Postoji mnogo različitih stilova. Od rustikalnih, do starog ili modernog izgleda, minimalističkog itd. Nije nužno da jedan dom posjeduje samo jedan stil. Naravno da stilove možete kombinirati. Kako bi vaš dom dobio na dinamičnosti i izgledao što zanimljivije, uz dozu funkcionalnosti i umjerenosti, možete spojiti čak nekoliko stilova.

Zavjesama do ljepšeg doma

Pri preuređenju doma ukoliko želite postići vizuelno veći dojam, birajte zebra zavjese u bijeloj ili bež boji. Također, jedna od popularnijih boja zebra zavjese jeste žuta, ili svijetlo narandžasta koja će u vaš dom unijeti svježinu i posebnu dozu elegancije.

Jedan od popularnijih tredova kada su u pitanju zavjese jeste odabir trakastih zavjesa. Veoma su elegantnog izgleda, idealne su za veće prostorije, i odabirom prave boje dobit ćete luksuz i funkcionalnost.

Rolo zavjese su jedan od popularnijih odabira za ukrašavanje doma. Lijep, luksuzan i jednostavan izgled glavne su odlike ove vrste zavjesa. Izuzetno se uklapa u sve vrste prostora koji želite ukrašavati.

Sve češća pojava, naročito u domovima u kojima ljudi teže modernijem izgledu, susrećemo panel zavjese. Veoma elegantnog izgleda, zauzimaju jako malo prostora, a prostor koji krase paneli dolazi do izražaja.

Paneli izgledaju veoma luksuzno i otmjeno. Idealni su za uređenje prostora. Zbog toga, prostor u koji se ugrade panel zavjese izgleda bogatije

Ukoliko želite znati kako urediti dnevni boravak te ukoliko želite da on bude funkcionalan, pogledajte ovaj LINK.