Trenutno pregledavate Pravila kod minimalističkog uređenja doma

Pravila kod minimalističkog uređenja doma

Kod minimalističkog uređenja doma dominira osjećaj urednosti, elegancije i sofisticiranosti. Također, odaje utisak skromnosti, promišljenosti i teži uravnoteženju. Osobe koje žive u ovakvoj vrsti uređenja su obično jako smirene, pogled na svijet im je na većem nivou, žive sporije i komotnije.

Ovu vrstu enterijera su proslavili Šveđani, Dancni i Norvežani spajajući savremeni stil sa tradicijom.

Ukoliko biste i vi voljeli urediti svoj dom na skandinavski način, pogledajte nekoliko sljedećih savjeta.

kod minimalističkog uređenja

Koristite prirodne materijale

Ukoliko težite uređenju ove vrste, preporučuju se prirodni materijali. Skandinavci obično koriste namještaj koji je izrađen on svijetlog drveta. Kako biste nadopunili izgled svijetlog drveta možete u enterijer ubaciti ukrase kao što su velike keramičke zdjele ili vaze u crnoj, sivoj ili bež boji. Satklo je također odličan odabir kada su vaze u pitanju, a u njih možete ubaciti velike grane koje će se iz vaze vidjeti. Ovakav dekor će učiniti vaš prostor većim.

Šta je s detaljima?

Kod minimalističkog uređenje doma, detalji su od posebne važnosti. Obzirom da je udobnost ono što odlikuje ovakvo uređenje, filozofija ovog načina postala je svjetski poznata. Naime, ”manje je više” je ono što je glavna karakteristika ovog stila. Jednobojnost svedena na dvije do tri boje, s minimalno detalja je ono o čemu biste trebali povesti računa. Također, prirodni materijali poput jastučnica od lana, pamuka u ćošku kao detalj, ili kremaste vunene prostorke idealne su da stvore ugodan minimalistički stil.

Birajte bakrene elemente koji će dati dozu tradicije i mistike, a njima možete priključiti obične vaze i svijećnjake kao i vaze u nekim pastelnim bojama.

Bitna je funkcionalnost

Osnova ove vrste uređenja je da forma slijedi funkciju što znači da oblik nekog predmeta proizilazi iz njegove namjene. Odnosno, svi dodaci unutar vašeg doma bi morali biti veoma jasni, a funkcija prepoznatljiva. Tako je minimalistički način življenja poznat po tome što ima veoma jasne i kreativne oblike namještaja koji su jednostavni ali jedistveni upravo po tome.

Minimalizam i boje

Suština minimalističkog uređenja doma jesu boje poput bijele, tople bež, crne i sive koje odišu čistoćom i ravnotežom. Međutim, kako biste postigli WOW efekat u svim tim bojama koje su u tonu, možete ubaciti jedan predmet jarko crvene, narandžaste ili na primjer žute boje. Također, plava boja je idealna i veoma popularna u ovom stilu. Na taj način ćete dodati dašak vedrine i unijeti značajnu promjenu u cjelokupan izgled doma.

kod minimalističkog uređenja

Kreativnost je ključ uspjeha

Ukoliko vam fali inspiracija za ovakvu vrstu uređenja ka kojoj težite, potražite je prije svega na Pinterestu. Pinterest je prepun ovog već uveliko poznatog stila uređenja. Uz malo volje i malo truda te uz zaista minimalna ulaganja moći ćete pronaći detalje i svoj dom potpuno preurediti.

Zavjese u minimalističkom stilu

Obzirom da ovaj stil teži ravnoteži i odiše čistotom i urednošću, ponuda zavjesa koju vam nudimo je idealna. Naime, kod nas ćete pronaći zavjese koje se upravo najviše uklapaju kod minimalističkog uređenja doma. Ponudu možete pogledati na OVOM LINKU.

Ukoliko želite ponešto saznati i o rustikalnom uređenju doma, pogledajte OVDJE.