GLORIOUS HOME

Osobine trakastih zavjesa

Jedan od popularnih trendova zašitite od sunca svakako su trakaste zavjese. Mogu se koristiti za uređenje svih vrsta prostora u kom boravite. U narednom tekstu nastojat ćemo Vam pojasniti šta su trakaste zavjese, njihov princip rada, prednosti, nedostatke u odnosu na ostale vrste zavjesa itd.

Trakaste zavjese sastoje se od traka i mehanizma na kome se nalaze. Pokreću se na lančić koji lagano pokreće trake u lijevu ili desnu stranu ili ih lagano okreće pod kutom radi dobivanja željene količine dnevne svjetlosti. Dakle, za razliku od rada zebra zavjese, koja se rola, trakaste zavjese kližu u lijevu ili desnu stranu.

trakaste zavjese
trakaste zavjese

GLORIOUS HOME

Prednosti i mane trakastih zavjesa

Ove zavjese, kao što smo već rekli, jedan su od najboljih odabira za zaštitu od sunca. Možete propustiti željenu količinu svjetlosti, baš kako vama odgovara. A to Vam omogućava pokretnost traka na trakastim zavjesama. Lagano se održavaju, relativno dugo traju, jednostavnog su i lijepog izgleda i lijepo se uklapaju u prostor. Idealno su rješenje ukoliko imate kosine u Vašem prostoru.

Ova vrsta zavjesa ima nešto složeniji princip rada za razliku od zebra zavjese, rolo ili panel zavjesa. Za razliku od pomenutih zavjesa, trakaste zavjese imaju puno lanaca, sve trake moraju biti uzvezane, da bi mogle pravilno funkcionisati. Čest problem koji se može desiti, jeste da se pokidaju lanci na trakama, ili da teže funkcioniše mehanizam.