Trenutno pregledavate Uredite dom u rustikalnom stilu

Uredite dom u rustikalnom stilu

Želite urediti dom u rustikalnom stilu ali ste još uvijek neodlučni? Prije nekoliko godina, ovaj stil uređenja se na našim prostorima praktikovao samo kada su u pitanju kuće za odmor, odnosno vikendice. Međutim, kako je rustikalno uređenje postajalo sve popularnije u svijetu, tako je i na naše prostore donijelo zainteresiranost.

Kada smo kod pojma ”rustikalno”, to se odnosi na drvo, cigle, kovano željezo, razne vrste kamena – sve to u neobrađenoj formi kako bi izgledalo što prirodnije. A čemu zapravo i teži ovaj stil. Dakle, kada se uređuje dom u ovom smijeru, potrebno je koristiti prirodne materijale u izvornom obliku, što skromnije i jednostavnije.

Obično je inspiracija za ovaj način uređenja u starim seoskim kućama koje su unikatne i koje više nisu tako zastupljene a odišu toplinom i mirisom doma.

I tekstu koji slijedi donosimo vam nekoliko savjeta ukoliko ste se odlučili za ovaj način uređenja svog doma.

dom u rustikalnom stilu

Veći detalji

Kada su u pitanju veliki detalji u domu koji dominiraju rustikalnim stilom, zapravo se radi o grubim i neobrađenim materijalima. Neutralne boje kao i toplije smeđe i bakarne boje ovih velikih detalja su osnova ovakvog načina uređenja. Pitate se koji su to ”veći detalji”? Radi se dakle o kamenu, velikim gredama, kuhinjama i kuhinjskim pločama, velikim drvenim ogradama i sl.

Ukoliko ne pronalazite odgovarajući prirodni kamen, možete potražiti umjetne koji izgledaju uvjerljivo. Vještačkim kamenom možete urediti zidove ili prostor kuhinje kojeg možete neravnomjerno prefarbati kako bi izgledao što prirodnije.

Po pitanju namještaja i uklapanja većih detalja ne morate uopšte brinuti. Jer, kod ovakvog stila uređnja nije nužno da uklopite rustikalno s rustikalnim. U rustikalan dom ćete veoma lako uklopiti moderan namještaj koji će dati predivan konstrast bojama i teksturama.

Manji detalji

Djeliće slagalice kada su u pitanju mali detalji rustikalnog doma možete pronaći svugdje. Drveni sanduci, grane u rustikalnim vazama, vuna, špagice, velike staklene flaše – sve ovo možete pronaći čak i na pijacama. Ukoliko pak odlučite navratiti u neku od radnji koja posjeduje ovakve vrste detalja, obratite pažnju na cijene. Jer ponekad su vrtoglavo visoke, a novce možete iskoristiti u ”uradi sam” projekte koji bi bili daleko ljepši i unikatniji.

dom u rustikalnom stilu

Ogledala u domu

U jednom rustikalnom domu može da bude modernog namještaja, može da bude raznih drugih primjesa ali ono što dominira jeste prirodan izgled i prirodni materijali. Kada su u pitanju ogledala, ona u svakom enterijeru daju vizuelni osjećaj šireg i prostranijeg doma. Po pitanju ovog stila, ogledala s drvenim okvirima na koje možete dodati nekoliko vještačkih zelenih loza je idealno rješenje.

Boje vašeg doma

Kada birate boje za ovaj način uređenja, neka vam fokus ostane na toplim drvenastim bojama, kao i na tamno zelenu, boje kamena i boje zemlje. Ono što, ipak, ne biste trebali potpuno izbaciti jesu razdragane boje kao i pastelne boje kojima možete doprinijeti izgledu prostora ali i raspoloženju.

Zavjese u skladu s uređenjem doma

Kada su u pitanju zavjese, možete birati obične bijele zavjese koje će se uklopiti u rustikalan izgled. Međutim, ukoliko želite napraviti kontrast između rustikalnog i modernog doma, idealan odabir su zavjese iz našeg asortimana. Ponudu možete pogledati OVDJE.

Ukoliko vas zanima kako urediti dom u BOHO stilu pogledajte na LINKU.