Trenutno pregledavate Važnost prirodne svjetlosti u domu za mališane

Važnost prirodne svjetlosti u domu za mališane

Prirodna sunčeva svjetlost u domu za mališane veoma je važna za njihov rast i razvoj. Obzirom da djeca vole igru i napolju koja se nažalost mora završiti jer se brzo umore, moramo im obezbjediti zdravu svjetlost u toplini doma.

Osim što je generalno dobro za njihovo zdravlje, dnevno svjetlo pomaže djeci svih uzrasta kada je pamćenje u pitanju te ga povećava za svega 15%. Što znači da sunčeva energija pomaže djeci da održe koncentraciju i budnost.

Naravno, sve ima svoje granice pa tako i doza sunčeve svjetlosti koja je neophodna ali u zdravoj mjeri. Ponekad i u toku dana kada mališani požele gledati TV ili odmarati i spavati, potrebno je omogućiti tamniji prostor. Jer gledanje TV pod sunčevom svjetlosti znači naprezanje očiju jer je vidljivost slaba. A također, prekomjerna dnevna svjetlost onemogućit će kvalitetan odmor, te može prostoriju i mjesto spavanja učiniti pretoplim.

Kvalitetna, zdrava i umjerena sunčeva svjetlost je nužno potrebna djeci.

svjetlost u domu za mališane

Koliko je dnevna svjetlost zapravo važna?

Ukoliko znate vrijednost tjelesne aktivnosti i pravilne ishrane za vaše mališane – dnevna svjetlost je od istog značaja. Problem današnjice se ogleda i u tome što djeca prekomjerno provode vrijeme u tamnim prostorijama. Sunčeva svjetlost ima mnoštvo pozitivnih osobina koje mogu pridonijeti zdravlju djeteta i kvaliteti života.

Nedostatak vitamina D kod djece u današnjem svijetu veoma je zastupljena. Ovaj vitamin je od važnog značaja i bez njega tijelo ne može apsorbirati kalcij, što ostale dodatke prehrani čini beskorisnima. Ukoliko nedostatak vitamina D postani hronični problem, ne može se riješiti brzo ni pomoću dodataka prehrani i jedino rješenje jeste upravo izlaganje sunčevoj svjetlosti a pored toga, uz tu osnovu, uzimanje dodataka.

Vitamin D utiče na 1000 različitih gena koji upravljaju tkivima u tijelu, od metabolizma do funkcioniranja imunološkog sistema. Stoga je mališanima još od prvog dana rođenja potrebno obezbjediti zdravu dozu dnevne svjetlosti u domu od koje će imati mnogostruke koristi tokom rasta i razvoja.

svjetlost u domu za mališane

Koristi koje donosi sunčeva svjetlost mališanima

  • Sunčeva svjetlost u domu učinit će mališane raspoloženijima i vidno sretnijima i živahnijima.
  • Svakodnevna sunčeva svjetlost u domu omogućit će mališanima razvijanje vida, te može pomoći u prevenciji ali i liječenju kratkovidnosti.
  • Kada je u pitanju proizvodnja vitamina D, sunčeva svjetlost u domu pomaže mališanima u obilnijoj proizvodnji ovog vitamina koji će biti odlična prevencija za razna oboljenja.
  • Istraživanja su pokazala da izlaganje sunčevoj svjetlosti mališane štiti od razvoja multiple skleroze.

U nastavku pogledajte koje zavjese možete odabrati za idealno dnevno osvjetljenje tokom dana, te za idealnu zaštitu od prejakog sunca.

Trakaste zavjese

Trakaste zavjese sastoje se od traka i mehanizma na kome se nalaze. Pokreću se na lančić koji lagano pokreće trake u lijevu ili desnu stranu ili ih lagano okreće pod kutom radi dobivanja željene količine dnevne svjetlosti. Dakle, za razliku od rada zebra zavjese, koja se rola, trakaste zavjese kližu u lijevu ili desnu stranu. Ukoliko želite detaljnije pročitati o trakastim zavjesama, otvorite link OVDJE.

Zebra zavjese

Zebra zavjese se izrađuju od visokokvalitetnog platna koji se lahko održava i čisti. Glavne odlike zebra zavjesa jeste 100% polyester izrada, te 6-10 cm širina trake na platnu zebra zavjesa. Zebra zavjese pružit će vam odličan omjer svjetlosti i mraka, koji možete kontrolirati tako što ćete zebra zavjese staviti “na dan” ili “na noć”. Kompletnu ponudu ovih izvanrednih zavjesa pogledajte OVDJE.

Ostalu ponudu zavjesa možete pogledati na našoj web stranici.