Trenutno pregledavate Zebra zavjesa – Par stvari koje trebate znati

Zebra zavjesa – Par stvari koje trebate znati

U ovom blogu donosimo vam informacije šta je to zebra zavjesa.

Vjerovatno ćete se složiti da uređenje bilo koje sobe neće izgledati kompletno bez ispravnog ukrašavanja Vaših prozora, pogotovo ako je dnevna soba. Uostalom, ukrašavanje prozora daje poseban izgled i ljepotu te čini sobu luksuznijom, a ponekad najviše u uljepša nekog elementa interijera. Trenutno postoji velika količina zavjesa za uređenje ne samo dnevnog boravka, nego i drugih soba u bilo kojem stilu dizajna, ne samo za izbor tekstilnog materijala, već i za bojenje i ukrašavanje.

zebra zavjesa

Prednosti

Prenaseljenost mnogih mjesta dovela je do masovne izgradnje novih stambenih objekata koje se često nalaze u velikoj blizini, gotovo jedna do druge, te je očuvanje intime u sopstvenom domu postalo pravi izazov. Zato se zebra zavjese pokazuju i kao svojevrsni branioci naše privatnosti i zaštita od radoznalnih ili slučajnih pogleda. Stoga je važno zebra zavjese smatrati i jednim vidom odbrane od nepoželjnih pogleda, jer one, spuštene na ”noć” mogu učiniti da se osjećamo prijatno u prostoru u kojem boravimo čak i kada taj prostor nije idealno pozicioniran. 

Još jedna stvar o zebra zavjesama je ta što su su jako zanimljive jer imaju prozirne i neprozirne trake koje se međusobno izmjenjuju. Nazivaju se još i dan-noć zavjese jer izmjenom zbijenijih traka s transparentnijim, postižete različita osvjetljenja.

Dolaze u jeftinijoj varijanti ako je konstrukcija u koju se motaju zavjese otvorenog tipa, a ako se povlače u zatvorenu, plastičnu kutiju su nešto skuplje. U tom slučaju se zavjesa čuva od prašine i vanjskih utjecaja. Najprije o zebra zavjesama vrijedi spomenuti izradu i kvalitetu platna. Kineske zebra zavjese su jako nekvalitetne. Konci sa strana se vrlo brzo izvlače. Platna brzo blijede, tanka su i lako poderiva. Mehanizmi su veoma slabi i nekvalitetni. Lako se krive i kvare. Prepoznat ćete ih tako što se prodaju po komadima, po nekim “standarnim dimenzijama”. Naravno, one su najjeftnije na tržištu i to s razlogom, a to je nekvalitet.

zebra zavjesa

Održavanje zebra zavjesa?

Kada je u pitanju održavanje zebra zavjesa, ono što ih krasi jeste da se veoma lako čiste, te da se mogu održavati jednom godišnje ili češće po potrebi.

Osim toga, zbog svog sastava, zebra zavjesa ne zahtijeva nikakav poseban tretman, kao ostale zavjese. To podrazumijeva pranje pod određenim temperaturama, korištenje mašine za veš te peglanje nakon pranja.

Zebra zavjese možete održavati pomoću vap mašine, pod pritiskom vode. Prvo išto treba da uradite jeste da iznesete zavjesu vani. Zatim, uključite vap mašinu, snagu mlaza na mašini postavite između minimuma i maximuma. Potom, jednostavno operite zebru koristeći četku ili bez nje. Održavanje zebra zavjesa pomoću vap mašine je veoma jednostavno i uštedit će Vam vrijeme te ćete imati svježe i čiste zavjese. Više o zebra zavjesama saznajte na našoj web stranici.

Pogledajte naš asortiman zebra zavjesa OVDJE.